23 Şubat 2015 Pazartesi

Biotop 5



Friluftsliv og pædagogik

I naturen er der noget for alle sanser. Undersøgelser har vist, at man husker det man oplevelser i naturen rigtig godt pga. at alle sanser bliver stimuleret. Det kan være alt fra, at et barn ser en tissemyre der bære noget der er større end den selv, en symmetrisk blomst eller næseborene på en hest. Udover hukommelse og læring er der andre gode grunde til, at man kombinere natur og friluftsliv med pædagogik, det er blandt andet pga. naturen har en positiv effekt på; helhedslæring, personlig modning, social udvikling, ændring af adfærd, selvbillede og livsorientering. 

Der er forskellige former for udfordringer i friluftslivet og det kræver forskellige måder at håndtere det på. Det er ikke det samme at vandre på bjerge, som at ride på hest. Man tilpasser sig, man er i nærkontakt med naturen og skal være fuld koncentreret om det man laver med både krop, tanker og følelser.


Ridning i naturen.

Kontakten og samspillet er vigtig når man rider. En hest adskiller sig fra andre dyr, da den er meget stor og kan f.eks. være hurtig. Den beskrives også som et flugtdyr, når den bliver bange flygter den. En hund vil i modsætning måske angribe, hvis den blev bange. At ride på en hest kræver derfor samspil og følelsesmæssigkontakt. Hesten styreres med følelsesmæssig kontakt og ikke med fysisk styrke. Denne kontakt kræver tid og samspil.

Hvad vil en borger/børn få ud af at ridning i naturen?

Få styrket:

-Personlige kompetencer
 Forbedret selvbillede fordi det kan håndtere en hest, personlig modning, ansvar og tillid.

-Sociale kompetencer
 Tillid og følelsesmæssig kontakt med et levende væsen.

-Sprog
 Som jeg nævnede før styrkes hukommelse i naturen, dette kombineret med ridning giver flere indtryk og større ordforråd. Der ud over vil et bedre selvbillede også styrke kommunikationen, det vil bedre kunne sige fra og til.

-Krop og bevægelse
 Ridning er en sportsgren og er med til at styrke grovmotorikken.


Kilder: 
Perspektiv på friluftslivets pædagogik - af Björn Tordsson
Ridning og terapi http://www.siersbaeklund.dk/media/1224/ridning_og_terapi.pdf















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder